vineri, 18 decembrie 2009

Devianţa şcolară şi rădăcinile ei familiale (Vasile Baghiu, în Viata Medicala, Nr. 51/1041, anul XXI, 18 decembrie 2009)

Devianţa şcolară şi rădăcinile ei familiale
 Viaţa din primii ani de acasă − dincolo de moştenirea genetică şi mediul social − are influenţă decisivă asupra adaptării ulterioare la şcoală a copilului.

marți, 1 decembrie 2009

Se ştie că la şedinţele cu părinţii mulţi părinţi cer profesorilor să facă “mai mult” pentru educaţia copiilor lor, copii despre care sunt plângeri cum că ar vorbi urât, că s-ar purta nerespectuos, că ar avea un comportament nepotrivit. Ei cer acest efort din partea altora, dar acasă se uită la tv împreună cu proprii copii la emisiuni de doi bani, pline de vulgarităţi şi violenţă.

Nu puţini părinţi caută la profesori ajutor pentru a-i convinge pe proprii copii să citească mai mult, dar ei nu citesc nici măcar un ziar în aşa fel încât copilul să-i vadă şi să-i poată imita.

Copiii ajung să fumeze şi să consume alcool pur şi simplu pentru că aşa au văzut ei că fac adulţii, adică părinţii lor.

Deşi cei mai mulţi profesori sunt părinţi şi este de presupus că ştiu ce înseamnă să pui prea mult pe umerii unui copil - atât la propriu cât şi la figurat - , copiii din România trebuie să care la şcoală ghiozdane cu o greutate care depăşeşte normele medicale şi să scrie ca teme pentru acasă zeci de pagini pînă noaptea târziu.

Adulţii din România vor să vadă la copiii lor bună creştere şi comportament responsabil, dar străzile oraşelor noastre sunt pline de gunoaie, iar scările multor blocuri arată jalnic.

Teoria și practica nursing (volumul V): Nursing în medicina internă

A apărut volumul al cincilea al ghidului-manual pentru învățământul sanitar "Teoria și practica nursing" , o lucrare care încearcă...