miercuri, 21 noiembrie 2012

Educația pentru viață, cel mai important tip de educație de care ar fi nevoie acum



Tipul şcolii influenţează dezvoltarea şi educaţia adolescentului.
Nici în România nu este altfel. Știm și vedem de mulţi ani că lucrurile stau prost în privinţa formării copiilor în şcolile noastre. Începând de la grădiniţă şi terminând cu clasa a douăsprezecea, copiii sunt „serviți” cu informaţie, redundantă şi aceea cel mai adesea, iar educaţia propriu-zisă se lasă aşteptată. 
În general, dascălii sunt exclusiv preocupaţi să-i determine pe elevi să-şi însuşească materia pe care o predau şi nu pare să le mai pese şi de ceea ce se întâmplă cu aceşti elevi, ca persoane, dincolo de oră. Sunt excepții, dar ele supraviețuiesc greu în context.
Există din păcate o lipsă cronică de entuziasm în sistemul de învățământ. Explicabilă, dar nu și acceptabilă. Atât lipsa de interes a Şcolii pentru facilitarea, de exemplu, a întâlnirii elevilor cu personalități din domenii diferite, cu medici şi specialişti, cu psihologi şi sociologi, cu scriitori şi artişti autentici, cu istorici adevăraţi, care le-ar oferi copiilor nişte repere pentru viitor, cât şi dezinteresul celorlalte instituţii pentru contactul cu Şcoala nu sunt de natură să încurajeze proiectele. 
Mai mult, proiectele coerente şi pe termen lung ale Şcolii pentru educaţia pentru viaţă lipsesc şi ele. Singura cale rămâne iniţiativa personală, cu toate neajunsurile pe care orice demers individual îl presupune.
Educaţia pentru viaţă – cel mai important tip de educaţie de care ar fi nevoie acum – nu pare să intre în conceptul după care se alcătuiesc programa, curricula, curriculumul. 
Este important, poate, ca elevii să ştie la terminarea liceului cum se calculează un logaritm, care este structura sistemului nervos la mamifere, câţi electroni liberi are atomul de fier şi câte şi mai câte lucruri de acest fel, dar ne punem întrebarea de ce elevii nu ar trebui să ştie şi ce înseamnă o familie, cum se creşte un copil, cum se merge pe stradă, ce înseamnă un comportament responsabil şi aşa mai departe.

Niciun comentariu:

Teoria și practica nursing (volumul V): Nursing în medicina internă

A apărut volumul al cincilea al ghidului-manual pentru învățământul sanitar "Teoria și practica nursing" , o lucrare care încearcă...