·
sunteţi obez/obeză (mai mult de 20 % sută peste
greutatea normală a corpului);
·
aveţi un părinte, fraţi sau surori cu diabet;
·
sunteți femeie și aţi dat naştere unui copil cu greutate mai mare de
patru kilograme sau aţi contractat diabet în timpul sarcinii;
·
aveţi tensiune arterială mare (140/90 mmHg şi
peste această valoare);
·
aveţi un nivel al HDL (colesterolul “bun”) de 35
mg % sau sub această valoare şi/sau un nivel al trigliceridelor de 250 mg % sau
peste această valoare.
Se recomandă testul rapid al glicemiei (persoana
testată nu trebuie să mănânce nimic patru ore înainte) pentru că este cel mai
simplu, cel mai ieftin şi cel mai probabil să fie utilizat cu regularitate. De
asemenea, în cadrul aceleiaşi recoltări de sânge pot fi făcute şi testul colesterolului şi alte teste
standard, dacă este nevoie. Un rezultat de 126 mg % sau mai mare, confirmat şi
a doua zi, înseamnă că aveţi diabet.
Glicemie
(mg/dl)
|
Diagnoză |
mai mică de 110
|
normal
|
110 – 125
|
deteriorare a metabolismului glucozei
|
126 şi peste
|
diabet
|
Dacă sunteţi diagnosticat cu
diabet într-un stadiu incipient, este
recomandabil să scădeţi în greutate (dacă sunteţi supraponderali), să faceţi mai multe exerciţii, să vă
îmbunătăţiţi dieta (alegeţi acelaşi tip de mâncare fără grăsimi, practic
aceeaşi dietă semi-vegetariană cunoscută în prevenirea bolilor de inimă şi a
cancerului) şi să renunţaţi la fumat
dacă fumaţi.
Scopul detectării devreme a cazurilor de diabet este evitarea
medicaţiei diabetice, sau cel puţin amânarea sau diminuarea utilizării ei şi nu
numai pur şi simplu începerea mai devreme a terapiei.
Dacă rezultatul dumneavoastră
este între 110 şi 125 mg%, vă încadraţi într-o nouă categorie numită “toleranţă
scăzută la glucoză”, o zonă periculoasă de graniţă. Aceasta înseamnă că ar
trebui să urmaţi aceleaşi recomandări de mai sus, pentru că nivelul glucozei în
sânge tinde să crească odată cu vârsta. Acesta este momentul în care ar putea
fi cu adevărat posibilă prevenirea diabetului.
Nu există practic vreun
argument că începerea devreme a tratamentului va reduce complicaţiile pe termen
lung ale diabetului de tip II , chiar dacă aceasta se întâmplă în cazul
diabetului de tip I. Ceea ce este sigur, totuşi, este că prin screeningul
pentru diabet oamenii sunt încurajaţi să facă schimbările necesare în stilul
lor de viaţă, cum ar fi scăderea în
greutate şi exerciţiile fizice,
iar acesta poate fi un real beneficiu.
Mulţi oameni încă mai cred că
dacă mănâncă prea mult zahăr fac diabet. Această concepţie este greşită şi a
apărut din cauză că diabetul este diagnosticat prin măsurarea zahărului din
sânge (glucoză). Dieta conţinând zahăr este doar o parte a tabloului. Conform a
două recente studii ale Universităţii Harvard, o dietă bogată în anumite
alimente cu conţinut mare de carbohidrate – acelea sărace în fibre şi cu un
înalt indice al glicemiei (vezi mai
jos) – creşte riscul diabetului de tip II, cel puţin la persoanele predispuse.
Cercetătorii au sugerat că un aport în exces al
alimentelor cu conţinut mărit de carbohidrate şi cu un indice glicemic crescut
forţează pancreasul să producă mai multă insulină, ceea ce, pe de altă parte,
forţează celulele corpului să primească şi să depoziteze glucoza. În timp,
corpul poate deveni rezistent la insulină. La astfel de persoane, celulele
devin tot mai puţin sensibile la insulină. Acest lucru este caracteristic
diabetului de tip II.
Bineînţeles că nu fiecare
persoană având o astfel de dietă scăzută în fibre şi bogată în glucide face
diabet. Există şi o predispoziţie
genetică ce pare să fie exacerbată de acest tip de dietă.
Obezitatea este probabil factorul de risc cel mai important pentru
diabetul de tip II.
Antecedentele familiale ale bolii, vârsta
înaintată, lipsa exerciţiilor
și stresul reprezintă alţi factori importanţi.
Este util să repetăm că menţinerea greutăţii la valorile normale
şi în general adoptarea unui stil de
viaţă sănătos poate preveni sau măcar amâna instalarea diabetului.
Se poate spune, de asemenea,
că o dietă care să prevină diabetul,
dacă există una, trebuie să fie aceeaşi ca în prevenirea bolilor
cardiovasculare şi a cancerului: cu
conţinut scăzut de grăsimi, bogată în fibre şi semi-vegetariană. Studiile de la
Harvard subliniază pur şi simplu importanţa alegerii produselor din cereale, ca
opuse celor rafinate şi cu conţinut scăzut de fibre precum pâinea albă, cu
scopul de a ajuta la controlul glicemiei. O astfel de dietă ajută şi la
controlul greutăţii. Ea aduce o cantitate însemnată de vitamine, minerale şi
alte elemente nutritive de care aveţi nevoie în prevenirea bolilor cronice,
incluzând, poate, şi diabetul.
(Surse bibliografice: RxMed.Com; UC Berkeley Wellness
Letter)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu