luni, 24 martie 2008

Poluarea şi sănătatea

Prin natura lucrurilor, oamenii sunt forţaţi să respire aerul poluat din jurul lor.

Când aerul este poluat, oamenii respiră ozon, particule de praf şi gaze toxice care le afectează plămânii, inima şi sănătatea în general. Poluarea aerului poate cauza tuse, înroşirea ochilor şi probleme respiratorii. Partea bună este că starea lor se îmbunătăţeşte, chiar dacă nu în toate cazurile, dacă se îmbunătăţeşte calitatea aerului pe care îl respiră.

De asemenea, respirarea pe perioade îndelungate a unor cantităţi mici de poluanţi este considerată periculoasă. Ea poate duce chiar la afecţiuni grave precum cancerul.

Bătrânii, tinerii şi cei cu afecţiuni cardio-pulmonare, cu astm şi bronşite severe sunt cei mai vulnerabili la expunerea la aerul poluat.

Copiii sunt cei mai în pericol, pentru că plămânii lor sunt încă într-un proces de dezvoltare şi pentru că se joacă mult timp afară şi sunt activi. Ca o consecinţă, cu fiecare respiraţie ei inhalează mai mult aer poluat decât adulţii.

Chiar dacă oamenii nu au nici o alternativă decât să respire aerul din mediul în care trăiesc, ei pot totuşi să facă nişte alegeri care să îi ajute să-şi menţină cât se poate de mult starea de sănătate.

Ei pot alege să nu stea prea mult afară şi să fie mai puţin activi în zilele în care gradul de poluare este ridicat. Ei pot evita zonele cu trafic intens şi zonele industriale oricând acest lucru este posibil. De asemenea, ei pot să ajute eforturile colective de reducere a poluării.

(fragment dintr-un articol mai amplu aflat în lucru)

Niciun comentariu:

Teoria și practica nursing (volumul V): Nursing în medicina internă

A apărut volumul al cincilea al ghidului-manual pentru învățământul sanitar "Teoria și practica nursing" , o lucrare care încearcă...